donderdag 17 oktober 2013

Mijn eerste weken in de stageschool

Enkele weken geleden ben ik voor de eerste keer in de Vrije basisschool 't Biekorfje binnengestapt. Ik ontmoette heel wat interessante leerkrachten waar ik zeker en vast nog heel wat kan van leren. Na de doorschuif doorheen de verschillende klassen ben ik dan uiteindelijk terechtgekomen in mijn vaste klas: 4B.



In het begin was alles nog wat onwennig. Door de vele opdrachten die wij vanuit de hogeschool kregen, hadden we weinig tijd om onze klas te leren kennen. Gelukkig mochten we dan uiteindelijk beginnen met participerend observeren. Ik kreeg meteen een inzicht in de klas. En ik moet toegeven: deze klas ligt me wel. De leerlingen zijn gedreven, werken goed mee en discussies zijn er weinig tot niet terug te vinden. Deze klas is in staat om zelfstandig aan het werk te gaan. 

Ook mijn mentor is een fijn persoon. Ik kan er terecht met al mijn vragen, voor om het even wat. Het is enorm leuk om een klas met enthousiaste leerlingen, maar vooral met een interessante juf te kunnen binnenstappen. Deze juf is zeker een bron van inspiratie.

Juf Ine

De muzische opener: Nopjes

Onze muzische opener in de vrije basisschool 't Biekorfje te Aalbeke werd in het begin van dit schooljaar onze vuurdoop. De hele school passeerde de revue om onze voorstelling te zien. Van kleuters tot het zesde leerjaar. We baseerden ons op het kinderboek 'Nopjes,' geschreven door Klaas Verplancke. Na het lezen van dit boek konden we ons expressief gaan bezighouden met de invulling van onze voorstelling. Hoe zouden we de kinderen actief betrekken? Hoe passen we de voorstelling aan aan de verschillende leeftijden? Hoeveel tijd rekenen we voor elke voorstelling? En ga zo maar door. Het belangrijkste van allemaal was de rollenverdeling. Ik nam de hoofdrol op mij.



Juf Ine en Juf Tine 
Toen ik hoorde wat de rol van Nopjes inhield, schrok dit me in het begin wel wat af. Na veel lezen, en nog meer oefenen, kwam alles uiteindelijk tot een goed einde. Ik zat goed in mijn rol en leverde samen met de andere werkplekstudenten 5 goede voorstellingen. We kregen achteraf heel goede commentaren te horen, zowel van de leerkrachten als van de leerlingen. Het is fijn om achteraf nog het liedje van Nopjes in de wandelgangen te horen. Wat begon als een stressdagje eindige met een voldaan gevoel.

Moe maar tevreden keerden we dan ook opnieuw huiswaarts.
 Ik voelde me echt... in mijn nopjes!


Juf Ine

zondag 13 oktober 2013

Welkom op mijn blog

Ik ben een van de 19 studenten die dit academiejaar startte met de lerarenopleiding via werkplekleren in hogeschool VIVES. De vele ervaring die we opdoen via dit traject was de grootste reden om mij hiervoor in te schrijven. We vertoeven namelijk twee dagen op onze werkplekschool. Op maandag en vrijdag zijn we terug te vinden op de hogeschool. Woensdag wordt vrijgehouden om ons te storten op al onze opdrachten.


Via mijn blog wil ik U op de hoogte houden van mijn doen en laten op de school, maar ook over alles wat ernaast nog bij komt kijken. Leerkracht worden doe je immers niet alleen binnen de school(m)uren.

Wat kan U allemaal terugvinden op mijn blog?
Eerst en vooral zal U hier mijn ervaringen van mijn stageklassen kunnen lezen. Daarnaast zullen er tips van mij terug te vinden zijn. Dit kan gaan over een leuke knutseltip, maar een gedichtje of boek is zeker niet uitgesloten.

Ik wens U heel veel plezier op mijn blog.

Juf Ine