zondag 29 december 2013

Hoe belangrijk is lezen?


Iedereen weet vast wel hoe belangrijk het is om te kunnen lezen. Je gaat bijvoorbeeld naar de winkel en leest informatie over een bepaald product. We staan er dan zelf niet meer bij stil dat we eigenlijk letter per letter lezen en zo tot een woord vormen. We hoeven u dan ook niet te vertellen hoe belangrijk het in een eerste leerjaar is. Want wij, die kunnen lezen, zijn vergeten aan hoeveel dingen tegelijk je eigenlijk moet denken om een woord te ontleden. Er zijn verschillende factoren die mee bepalen of leren lezen vlot of minder vlot gaat : de structuur van de hersenen, talent, erfelijkheid, tijd, interesse, maar ook milieu. Het is heel belangrijk dat de leerlingen die leren lezen elke dag oefenen en dit niet alleen op school. Daarbij is de rol van de ouders ook heel belangrijk. Zij moeten hun kinderen namelijk steunen en proberen uit te dagen. Wanneer een kind bijvoorbeeld de krant wil 'lezen', laat ze dit dan doen. Het kan ook goed zijn om met de kinderen naar de bib te gaan. Laat de kinderen zelf kiezen welk boek ze willen ontlenen, zo zullen ze nog meer interesse krijgen voor het lezen.


Nancy, J. (2013, december 13). Lezen is belangrijk. Kuurne, West-Vlaanderen, België.


Studeertip

Wanneer je een grote test of examen hebt, kan het je helpen als je eerst eens in je handen knijpt. Natuurlijk moet je wel met de juiste hand een vuist maken, anders heb je een omgekeerd effect.
Tijdens het studeren helpt het om in je rechterhand te knijpen. Zo wordt de informatie sneller naar de hersenen gestuurd. Wanneer je dan het examen moet maken, knijp je in je linkerhand. Zo haal je de informatie weer uit je hersenen.
Al heb ik wel wat slecht nieuws voor linkshandige mensen. Voor deze mensen gaat deze bewering voorlopig niet op. Want de hersenen van linkshandige mensen werken anders.
Dit experiment werd uitgevoerd op 51 personen. Ze kregen allemaal een rubberen balletje en moesten twee keer 45 seconden in het balletje knijpen. Tussen de twee tijden door kregen ze 15 seconden pauze. Een aantal personen deden dit met hun rechterhand en de rest met de linkerhand. Nadien kregen ze 36 woorden en moest men proberen om zoveel mogelijk woorden te onthouden.
Nadat ze de woorden grondig hadden bekeken, moesten ze opnieuw in het balletje knijpen en proberen om zoveel mogelijk woorden te noteren.
De resultaten kan u hieronder terugvinden.


Visser, H. (2013, april). Wetenschap 24. Opgehaald van http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2013/april/Beter-onthouden-door-handenknijpen.html


zaterdag 28 december 2013

Extra taaloefeningen

In de les oefenen de leerlingen de leerstof al heel goed in. Maar het is uiteraard ook zeer belangrijk dat er thuis ook heel verder geoefend wordt. Het gebeurt vaak dat een kind meegaat naar de supermarkt en daar plots een bepaald woord begint te spellen. Of hoe vaak ben je als volwassene geen boek aan het lezen en begint een kind plots een woord in lettergrepen te verdelen door middel van het klappen in de handen.
Maar uiteraard zijn er op internet ook heel wat leerrijke websites terug te vinden waarop de kinderen extra oefeningen kunnen maken. Dit gaat dan van lezen, tot verdelen in zinsdelen. Ja, zelfs uitdrukkingen komen aan bod. Daarom heb ik hieronder enkele links toegevoegd die nuttig kunnen zijn. Voor elk leerjaar staat er een link weergegeven. Zo kunnen de kinderen op een leuke manier - want elk kind "werk" graag op de computer - de leerstof die ze geleerd hebben verder inoefenen.

oefeningen 1e leerjaar
oefeningen 2e leerjaar
oefeningen 3e leerjaar
oefeningen 4e leerjaar
oefeningen 5e leerjaar
oefeningen 6e leerjaar

Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned1.html
Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned2.html
Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned3.html
Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned4.html
Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned5.html

Katholiek Basisonderwijs Geel. (sd). KaBaGe. Opgeroepen op 12 28, 2013, van http://www.kabage.be/ict/e-ned6.html

donderdag 5 december 2013

Hij komt, hij komt...

Dinsdag 3 december was ook in Rollegem de Sint aanwezig. Ook de Zwarte Pieten waren van de partij. En of ze het daar leuk vonden...


maandag 2 december 2013

Knutselen met kinderen

December, de maand van Sinterklaas maar ook van de kerstman. 
Om de kerstman alvast een warm welkom te heten heb ik voor jullie een knutseltip: een 16-puntige ster.

Wat heb je nodig?
  • papiertjes
  • plakband
Hoe ga je te werk?

Veel knutselplezier !

Boekentip: Kees & Ko detectivebureau

Laatst las ik het boek Kees & Ko detectivebureau, geschreven door Harmen van Straaten. Dit boek is zeker en vast geschikt voor kinderen uit het vierde leerjaar.

Wat vind je terug in het boek?
Dit boek bevat enerzijds humor, anderzijds is het ook spannend. Alhoewel, voor de spanning moet je zeker doorlezen. In het begin van het verhaal lijkt alles zo banaal. De situaties waar het hoofdpersonage in terecht komt, zijn allesbehalve spannend, laat staan dat het een echte detectivezaak zou kunnen zijn. Maar dan moet Kees dringend plassen. Hij plast tegen de dichtstbijzijnde boom. Dit moment verandert alles. Hij hoort mensen praten die blijkbaar heel wat te verbergen hebben. En wie zijn de leren jackies? Wat heeft de regisseur met oplichterij te maken?...

Wie graag de antwoorden op deze vragen weet, moet zeker het boek lezen.



Straaten, H. v. (2006). Kees & Ko detectivebureau . Amsterdam: Pimento.

Enquête taalattitudes

Standaardnederlands, tussentaal of dialect? Wie gebruikt wat en in welke situatie?
Voor deze vragen ging ik langs bij drie kinderen: een kleuter uit het 3e kleuter, een leerling uit het 2e leerjaar en een leerling uit het 6e leerjaar. Ik liet hen een foto zien waarover men ook iets vertelt. De eerste keer sprak de man Standaardnederlands, de tweede keer sprak de man een tussentaal en de derde keer was het dialect. Aan de hand van deze fragmentjes moesten de leerlingen een aantal zaken raden. Bijvoorbeeld: welke van de drie is een meester? Wie draagt zwarte schoenen?...
Foute antwoorden waren er hier niet. Het ging er vooral over wat zij dachten.
Op de resultaten van de enquête is het nog even wachten. 

Ik wil in elk geval de drie leerlingen nogmaals bedanken voor de tijd die ze hiervoor wilden 'opofferen'.
Als afsluiter kan u via onderstaande link nog een filmpje vinden in verband met taal. Geniet ervan!

https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotospid=5952840085041089026&oid=108438641533426526115



Gerrit Callewaert (2009). [Film].

De Pietendans

Op de laatste dag in het vierde leerjaar was het wel een heel erg speciale turnles. De leerlingen leerden de Pietendans aan. Kan de afsluitende dag nog leuker!?
Het liedje vindt u via onderstaande link.

http://www.youtube.com/watch?v=1K_pzWHHrBc