donderdag 14 mei 2015

Ondertussen bij de vulkanen...

Nu we goed en wel gestart zijn met ons thema rond vulkanen is het hoog tijd om jullie eens verslag uit te brengen. Dinsdag is het thema officieel van start gegaan. De eerste les draaide vooral rond natuurrampen in het algemeen. Ik polste naar de voorkennis van de kinderen en had ze ook informatie laten meebrengen (boeken, filmpjes, krantenartikelen...). Hiervoor wil ik eerst een pluim uitreiken aan de leerlingen! Ik stond ervan versteld hoeveel voorbereidend werk ze al gedaan hadden. Het thema leefde overduidelijk.

Naast de algemene natuurrampen zijn we dieper ingegaan op vulkanen. Hiervoor moesten de leerlingen ook de delen van de aarde kennen: de aardkorst (waar wij op leven), de mantel en de kern.
Om na te gaan hoe een vulkaan kon uitbarsten, deden we de test met de koekjes en de confituur. De koekjes waren de platen, de confituur de magma. We lieten de koekjes - de platen dus - naar elkaar toeschuiven en zo konden we uitbarsting simuleren.

Een "echte" uitbarsting hebben we nog niet gehad, maar dit komt zeker en vast volgende week aan bod. Geniet van het verlengde weekend!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten